Speakeri medici

Share Button

Florian POPAProf. univ. dr. Florian POPA

Prof. univ. dr. Florian Popa este președintele Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor din București. Profesorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa de șapte ori. Este fostul rector al Universitǎții de Medicinǎ și Farmacie “Carol Davila” din București, iar ȋncepȃnd cu anul 1982 a ocupat mai multe funcții de conducere: director al Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon”, București (1982-2005); director al Direcției Sanitare a Municipiului București (1995-1996), secretar de Stat ȋn Ministerul Sǎnǎtǎții și Familiei (1996) și director general al Centrului Național de Perfecționare Postuniversitarǎ a medicilor și farmaciștilor de pe lȃngǎ Ministerul Sǎnǎtǎții și Familiei (2002-2008). Este membru fondator al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumă. Profesorul  a efectuat peste 16.000 de intervenții și s-a implicat în dezvoltarea unor noi compartimente din chirurgia de urgență: chirurgia toraco-pulmonară, chirurgia vasculară, chirurgia plastică. Pe parsursul activității sale, profesorul a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Ordinul Național “Pentru Merit” ȋn gradul de Cavaler (2002); Mare Maestru în Medicinǎ, Facultatea de Medicină Dentară (2004); Diploma de Excelență pentru lucrarea “Semiologie și practicǎ chirurgicală elementară”, la al II-lea Salon Național de Carte Universitară – UMF “Carol Davila” (2006); Medalia de aur – Inventika, pentru echipamentul pentru lavaj ventricular cerebral activ controlat, București (2009); Steaua României în grad de cavaler (2009); Placheta de Onoare a Colegiului Medicilor din Latakia – Siria (2006) și multe altele. În prezent este Senator și vicepreședintele Comisiei de Sănatate a Senatului României.


Monica POPProf. univ. dr. Monica POP

Prof. univ. dr. Monica Pop se află de 20 de ani în fruntea unuia dintre cele mai importante spitale de urgență din București, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, fiind poate cel mai longeviv manager de spital general. Pentru domnia sa este extrem de important să își ajute semenii, așa că a ales să se specializeze în oftalmologie, o ramură chirurgicală dificilă, pentru cǎ “nimic nu se compară cu împlinirea pe care o simte un medic cand îi redă vederea unui pacient”, afirma prof. univ. dr. Monica Pop pe blogul personal. Specialistul Monica Pop este inițiator al ideii de medici anesteziști cu specializare în oftalmologie (primii astfel de medici ATI au apărut în spitalul pe care îl conduce), a organizat primul departament de chirurgie vitreo-retiniană din țară și, pe lângă reorganizarea completǎ a spitalului pe care îl conduce, a înființat mai multe săli noi de operații, dotate cu aparatură de ultimă generație. Sub conducerea domniei sale Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București a fost acreditat pentru realizarea de transplant de cornee. Din anul 1995 se implicǎ activ în propagarea educației sanitare și a informării în domeniul medical, prin intermediul mass-media, motiv pentru care este considerată unul din cei mai mediatizați medici din România. De asemenea, vasta sa experință profesională, dar și de viață, o fac pe prof. univ. dr. Monica Pop unul din medicii care pot comunica extrem de bine cu pacienții, chiar și despre aspecte mai puțin plăcute, precum malpraxisul medical.


Conf. univ. dr. Laurențiu Belușică

Conf. univ. dr. Laurențiu Belușică este șeful secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului M.A.I. “Dimitrie Gerota” din București, precum și cadru didactic ȋn cadrul catedrei de Chirurgie Generală a UMF “Carol Davila” din București. Absolvent al  Institutului de Medicina și Farmacie București, dr. Laurențiu Belușică este medic primar specializat în chirurgie digestivă, chirurgie vasculară, laparoscopică, toracoscopică, endocrină, ginecologică și în chirurgie de urgență. A devenit doctor în ştiinte medicale în martie 2002, cu teza “Privire critică asupra procedeelor de restabilire a fluxului biliar şi pancreatic cu intestin subţire”. Conf. univ. dr. Laurențiu Belușică a participat la numeroase conferințe  care au avut ca temă principală malpraxisul, dar și relația medic-pacient, conferențiind adesea pe acest subiect. De asemenea, domnia sa este unul dintre medicii ce consideră că un pacient informat este un pacient cooperant, iar o bună cooperare între medic și pacient poate duce la evitarea unui proces de malpraxis. Interesat de problematica malpraxisului medical și de rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor din acest domeniu, dr. Laurențiu Belușică a absolvit cursul de formare a mediatorilor. Conf. univ. dr. Laurenţiu Beluşică a contribuit în calitate de coordonator şi coautor la elaborarea unei serii de manuale de chirurgie adresate studenţilor la medicină de anul III şi IV de studiu. Preocupat in permanenta de metode inovative de predare pentru studenții și rezidenții săi, dr. Laurențiu Belușică este unul dintre membrii fondatori al televiziunii online ExploreMedicineTV.ro ce ofera medicilor în curs de formare materiale didactice video de o calitate HD.


Dr. Sorin PĂUN

Dr. Sorin Păun, absolvent al UMF “Carol Davila” din București, iar în prezent medic primar chirurg, specialitatea Chirurgie Generală, la Spitalul Clinic de Urgență București, este medic expert în cadrul departamentului de Jurisdicție Profesională a Colegiului Medicilor din București încă din anul 1998. În ceea ce privește activitatea didactică a domnului dr. Sorin Păun, acesta este asistent universitar din anul 1999 la UMF “Carol Davila” din București. Tot în plan educațional, dr. Sorin Păun este absolvent al Facultății de Drept – Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, masterand în Criminologie în anul 2008 si doctorand in drept. Dr. Sorin Păun îndeplinește toate competențele și abilitățile necesare pentru a susține dezbateri și prezentări pe tema malpraxisului medical: mediator (Basic Mediation Course – Edumonde Mediation 2010, Consiliul Național de Mediere, România), formator (certificat eliberat de Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse din România și Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului din România – 2010), membru în comitetul de organizare al unor congrese chirurgicale naționale (2009), secretar al Comisiei de Specialitate Chirurgie Generală a Colegiului Medicilor din România (2008), participări la emisiuni televizate pe teme medicale (Antena 1, Prima TV, Pro TV, etc.), participări la conferințe și evenimente medicale ce au avut ca subiect  malpraxisul medical.


Calin DOBOSDr. Călin DOBOȘ

Absolvent al Facultății de Medicină Generală și al Facultății de Stomatologie din Tg-Mureș. Specialist în chirurgie maxilo-facială și chirurgie plastică. Asistent universitar la catedra de chirurgie maxilo-faciala din UMF Iași (1999-2000) și asistent universitar la catedra de chirurgie plastica a Facultății de Medicină din Galați (2009-2011). În ultimii 10 ani s-a instruit și a practicat în special chirurgia estetică, urmând cursuri atât în țară cât și, mai ales, în străinătate, în clinici din Europa, Asia și continentul nord-american.

Share Button